Sortera tvätt - 4 punkter från Städning i Mark

Att sortera smutstvätten är käppen i hjulet i tvättprocessen. Om du följer de här enkla reglerna från Städning i Mark kommer du att spara mycket tid i det långa loppet.
  • Sortera efter material, färg och graden av nedsmutsning. På så sätt avskiljer man automatiskt plagg som luddar av sig och extra smutsiga saker från resten av tvätten. Då kan man också tvätta och torka varje plagg i rätt temperatur.
  • Gå igenom alla fickor. Då slipper du tvätta pappersnäsdukar, tugggummin, filtpennor, leksaker, viktiga papper och kritor. Det tar lite tid, men ibland betalar det sig när man hittar småpengar!
  • Laga revor, sömmar, fållar och sy fast lösa knappar. Efter tvätten far lagningen längre tid. Efter att ha tumlat runt i tvättmaskinen har revorna blivit större, sömmarna och fållarna har släppt ännu mer. Även om det bara handlar om en tappad knapp, är det mycket enklare att sy fast den igen medan man fortfarande kan exakt var den satt. Ta bort eventuella nålar, utsmyckningar, löstagbara axelvaddar och ömtåliga dekorationer.
  • Stäng hakar, blixtlås och kardborrband. (Kardborrband fastnar i andra kläder om du inte sätter ihop dem.) Vänd ut och in på plagg som luddar av sig eller tappar färg. Fäst ihop dragskosnören med en säkerhetsnål så att de inte försvinner in i kanalen. Sätt fast spännen med säkerhetsnål inuti en ficka eller liknande så att de inte slamrar inne i tvättrumman. Trä skosnören genom knappnål och knyt dem löst. Knyt också ihop snoddar och långa fastsydda skärp. (Löstagbara skärp kan läggas i någon ficka eller i en särskild tvättpåse.) För att förhindra att långa fransar trassla: ihop sig, kan man knyta ihop sex, åtta stycken åt gången ändarna med ett snöre. Förbehandla fläckar, halslinningar, knän. manschetter och baken på barnkläder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0